Design a site like this with WordPress.com
Per començar

Dijous 24. Celebrem la nit de Nadal

24 de desembre de 2020. “Ho sap tothom és profecia”. Els estudiants de literatura castellana de Batxillerat del Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic ens llegeixen el poema de J.V. Foix. El poeta descriu, amb molta originalitat i situacions molt diverses, el que ocorre arreu de les cases i pobles de Catalunya quan saben que “A cal fuster hi ha novetat”, que ha nascut Jesús. Un poema molt bonic per ser llegit o escoltat avui que és nit de Nadal i que l’esperit nadalenc es fa present de múltiples formes. 

Un grup d’estudiants del Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic ens llegeix poesia, un altre ens canta nadales en alemany i tres estudiants ens escenifiquen “A poem for every winter day”. Els infants, els nens i les nenes d’elpetitmiquel també mantenen viu l’esperit nadalenc amb la tradicional cantada de nadales de l’escola, que presenta Glòria Varela, directora d’elpetitmiquel, i tanquen els músics del Col·legi Miquel Rojo i Enric Puigdesens.

Avui, que celebrem la nit de Nadal, ens acomiadem d’aquest Calendari d’advent amb els millors desitjos i l’esperit nadalenc dels estudiants del Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic i dels infants, nens i nenes d’elpetitmiquel. Esperem que tot plegat us hagi agradat tant com a nosaltres i que, aquests dies de festes, continueu gaudint dels continguts que el Calendari d’advent ens ha anat regalant al llarg d’aquest mes. Que tingueu un bon dijous 24 de desembre de 2020 i una dolça nit de Nadal!

Els estudiants de 1r de Batxillerat del Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic canten una nadala en alemany.
Els estudiants Jan Garriga, Guillem Graell i Biel Oliva de 3r d’Educació Secundària del Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic interpreten “A poem for every winter day”.
Infants, nens i nenes d’elpetitmiquel fan la tradicional cantada de nadales al jardí de l’escola.

Dimecres 23. Dia de poemes de Nadal!

23 de desembre de 2020. Quan arriba el dia de Nadal, ens enfilem a la cadira i al voltant de la taula prenem la paraula per dir el poema de Nadal. Hi ha poemes dedicats al fred, al Reis Mags, al mes de desembre i al tió. Tots es preparen i es reciten amb la il·lusió que ens envaeix per Nadal.

Avui, la Carlota, en Marc, l’Ona, la Gala, L’Arnau, la Clara, L’Enghosa, l’Helena i en Guillem, d’elpetitmiquel, acompanyats de l’Ignasi Roviró, director del Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic, ens desitgen bones festes amb un tradicional poema de Nadal!

El pessebre, el caganer, l’estrella, l’àngel, el nen, la mare, els pastors, les cançons, les neules, els torrons i el poema de Nadal ens omplen de joia aquestes festes. Que tingueu un bon dimecres 23 de desembre de 2020!

La Carlota de P3
En Marc de P4
L’Ona de P5
La Gala de 1r de primària
L’Arnau de 2n primària
La Clara de 3r de primària
L’ Eghosa de 4t de primària
L’Helena de 5è de primària
En Guillem de 6è de primària

Dimarts 22. Molt bon Nadal i bones festes!

22 de desembre de 2020. Estem a les portes de Nadal i a punt d’acomiadar un any en què tots junts hem hagut d’inventar, innovar i investigar a un ritme frenètic. A l’escola, hem compartit vivències que ja formaran part de les nostres vides.

I és per això que avui us volem desitjar un molt bon Nadal i unes molt bones festes agraint-vos tota la il·lusió i tot l’esforç col·lectiu que ens ha impregnat al llarg d’aquests mesos, amb el desig de poder-nos retrobar el més aviat possible sense mascareta.

Que tingueu un bon dimarts 22 de desembre i que passeu molt bon Nadal i unes bones festes!

Dilluns 21. Que comenci la funció!

21 de desembre de 2020. Avui, que comença l’hivern i és l’últim dia d’escola abans de Nadal, és dia d’estrena. És el dia en què els nens i les nenes d’elpetitmiquel comparteixen amb nosaltres la representació dels Pastorets i l’escenificació del pessebre vivent.

Una doble funció que nens i nenes d’elpetitmiquel han preparat amb la il·lusió característica de tot allò que envolta aquestes dates. D’aquí que us conviden a seure, clicar i gaudir d’aquesta doble actuació tantes vegades com vulgueu.

Esperem que us agradi tant com a nosaltres i que tingueu un molt bon dilluns 21 de desembre. Que comenci la funció!

Diumenge 20. Avui, ambtü!

20 de desembre de 2020. Cada any, poc abans de Nadal, se celebra la Marató de TV3, un esdeveniment solidari de primera magnitud en el qual participen milers de voluntaris. I avui, dia de la Marató de TV3, hem pensat que és un bon dia per mostrar-vos com hi han participat els infants, els nens i les nenes d’elpetitmiquel, però també hem pensat que és el dia per compartir el significat de voluntariat a la nostra escola.

Per la nostra escola el voluntariat és l’expressió d’un compromís i un suport actiu a la societat. La implicació personal de milers de persones constitueix un pilar important de la nostra cultura i, a la vegada, té un poder de transformació social impressionant. Totes les persones voluntàries, sigui quin sigui el seu àmbit d’actuació, sigui quina sigui la seva motivació i sigui quina sigui la seva dedicació comparteixen una característica: no només són persones reflexives i crítiques, sinó que han decidit passar a l’acció. I aquesta acció voluntària es converteix en antídot de l’apatia, permet expressar les pròpies ganes de fer i contribuir a una societat millor. Pensem que totes les persones voluntàries comparteixen també una experiència: la de donar i rebre. Donen molt i reben molt, també.

Els voluntaris donen temps, entusiasme, coneixements, compromís i responsabilitat i reben coneixement, amistat, experiència, noves habilitats. Aquí teniu tot allò que han donat i rebut els infants, nens, nenes i joves d’elpetitmiquel i del Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic en els projectes de voluntariat. I ens ha semblat tan inspirador que des de l’escola n’hem anomenat ambtü!

Nens i nenes d’elpetitmiquel s’uneixen a la Marató de TV3 ballant

Nens i nenes de 1r de primària d’elpetitmiquel s’uneixen a la Marató de TV3
Nens i nenes de 3r A de primària d’elpetitmiquel s’uneixen a la Marató de TV3
Nens i nenes de 3r B de primària d’elpetitmiquel s’uneixen a la Marató de TV3
Nens i nenes de 3r C de primària d’elpetitmiquel s’uneixen a la Marató de TV3
Nens i nenes de 3r D de primària d’elpetitmiquel s’uneixen a la Marató de TV3
Informació generada per donar a conèixer la campanya

Campanya “Cors solidaris de Càritas”

Els estudiants de 3r d’ESO del Col·legi Sant Miquel dels Sans de Vic han col·laborat amb la campanya “Cors solidaris de Càritas”. S’ha venut 100 piruletes i 100 cors.

Imatge de les llànties

Llàntia “La teva llum és la seva esperança”

Els nens i les nenes d’elpetitmiquel s’han sumat a la venda de llànties “La teva llum és la seva esperança”. Els dies 15, 16 i 17 de desembre de 2020 els nens i les nenes de 6è de primària a partir de les 17h de la tarda han venut llànties per a Mans Unides a l’entrada de l’escola. Tota la comunitat educativa -famílies, personal docent i no docent- hi han col·laborat. S’han venut un total de 167 llànties “La teva llum és la seva esperança”.

Gran Recapte d’Aliments per a El Tupí

Cada any, l’AMPA del Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic promou un Gran Recapte d’Aliments per al menjador social El Tupí.

Clauer per ajudar a financiar la recerca contra la malaltia Niemann Pick que es pot comprar a la secretaria de l’escola fins aquest 21 de desembre.

Difonem Niemann-Pick i ajudem en Xavier a finançar la Recerca contra la malaltia

Niemann-Pick és una malaltia minoritària neurodegenerativa que provoca un greu deteriorament cognitiu. En Xavier, de 27 anys, fill de la Ceci Bertran, professora de l’escola, pateix aquesta patologia. La Fundació Niemann-Pick fa una campanya per recaptar fons per finançar un assaig clínic a l’Hospital de Bellvitge i ha posat a la venda un clauer solidari al preu d’1€.

Amb aquest clauer, que es pot comprar a secretaria de l’escola fins aquest dilluns 21 de desembre de 2020, podem promoure la difusió de la malaltia Niemann-Pick i ajudar a finançar la recerca. De moment s’ha venut 264 clauers i s’ha ingressat 356€. La Ceci us dona les gràcies per la vostra solidaritat. I, si voleu comprar el vostre clauer teniu temps fins demà, 21 de desembre.

Dissabte 19. Dies de fred i lectura

19 de desembre de 2020. És l’últim dissabte abans del dia de Nadal i l’hivern es comença a palpar. S’acosten dies de fred i lectura. I és per això que avui volem compartir els llibres que en Jordi Anglada, de la Llibreria Anglada de Vic, i la Gisela de la Biblioteca del Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic, ens han recomanat per a nens, nenes i joves.

I recordeu, si teniu alguna altra proposta lectora, ens la podeu enviar a través del correu electrònic stm@santmiqueldelssant.cat i la compartirem en aquest espai. Que tingueu un bon dissabte!


Per a educació secundària


“La casa de Mango Street”

Autoria: Sandra Cisneros. Editorial: L’Altra Tribu. Sinopsi: L’Esperanza és una adolescent somiadora que lluitarà per empoderar-se i per la llibertat de triar el seu propi futur. Una història d’un família hispana que es trasllada a viure als afores de Chicago, plena de vida i de sentit de l’humor.

10 cites a cegues”

Autoria: d’Ashley Elston. Editorial: Fansbooks. Sinopsi: Just abans de Nadal, la Sophie descobreix que el seu  nòvio vol tallar amb ella. Molt afectada, la noia es disposa a passar les pitjors festes de Nadal de la seva vida. Però els seus avis i la  seva extensa família no ho permetran i per això li organitzen una  sèrie de cites a cegues per animar-la. El que comença com una  simple idea benintencionada es convertirà en els deu dies més esbojarrats de la vida de la Sophie… amb més d’una sorpresa  inesperada.

Nevermoor”

Autoria: Jessica Townsend. Editorial: Estrella Polar Sinopsi: La Morrigan Corb està maleïda. Va néixer a la Negranit,  el dia més desafortunat perquè neixi una criatura, i és culpada de  totes les desgràcies locals. I el pitjor de tot és que està condemnada a morir a la mitjanit del seu onzè aniversari. Però quan la Morrigan espera resignada el seu destí, apareix un estrany  personatge anomenat Júpiter Nord. Perseguits per l’Exèrcit de Fum  i Ombres, en Júpiter la condueix fins un indret màgic i secret  anomenat Nevermoor…

L’ickabog

Autoria: J.K. Rowling Editorial: Salamandra Sinopsi: El regne de Cornucòpia era el més feliç de món. Tenia or en abundància, un rei amb uns bigotis magnífics i un munt de  carnissers, rebosters i formatgers que feien unes exquisideses que provocaven que la  gent ballés de goig quan els menjava. Tot era perfecte, excepte Els Pantans, la regió  del nord on, segons la llegenda, vivia el terrorífic ickabog. Sobre aquest monstre,  qualsevol amb una mica de seny sabia que no era més que una faula que els pares  utilitzaven perquè els nens es portessin bé. Encara que el cas estrany de les rondalles  és que de vegades cobren vida pròpia… 

Misteris de la boira

Autoria: Selena Soro Editorial: Columna Edicions Sinopsi: A la Terra Fosca està prohibit estimar. L’Ordre Ministerial  ha robat el temps de les persones i ha omplert el món de por.  Només hi ha una petita esperança: una noia que la germandat dels  Arbis va amagar a Mins, un poble ocult entre la boira, perquè algun  dia pogués derrotar Kavega, el tirà misteriós de l’Ordre Ministerial.  La Gala, reclosa a Mins fins als 13 anys, es veu obligada a prendre  un camí diferent quan el govern l’atrapa i li ofereix un poder difícil  de rebutjar.

Digueu-me Ju

Autoria: Muriel Villanueva Editorial: La Galera. Sinopsi: La Judit no s’ho pot creure, que tot això li estigui passant a ella. L’han expulsada de l’institut, el seu xicot l’ha deixada i els pares acaben de donar-li una notícia que farà  trontollar els fonaments de la seva identitat. El viatge des de la seva ciutat fins a un poblet estrany amagat  entre muntanyes serà el començament d’una recerca tan màgica com inquietant. Una família insòlita però acollidora i un noi desconcertant l’acompanyaran mentre prova de descobrir els seus orígens, amagats a les profunditats d’un pantà tenebrós però enlluernador. El bullying vist des d’una part nova: la de l’abusadora.


Per a Batxillerat


“Exhalació”

Autoria: Ted Chian. Editorial: Mai Més. Sinopsi: En aquest recull fantàstic i elegant, l’autor s’enfronta amb les preguntes més velles que existeixen: quina és la natura de l’univers? Què significa ser humà? i també amb d’altres que ningú més havia imaginat.Els seus contes demostren que la ciència-ficció pot assolir cims de bellesa,significat i compassió.

“La bessona”

Autoria: Natasha Preston. Editorial: Fanbooks. Sinopsi: Després del divorci dels seus pares, les bessones Ivy i  Iris van ser separades: l’Ivy vivia amb el pare i l’Iris amb la mare.  Ara, la mare ha mort en un tràgic accident, i les noies s’han tornat  a reunir. De mica en mica, tot l’entorn de l’Ivy va caient sota l’encís  de l’Iris i la noia s’adona que està sent expulsada de la seva pròpia  vida. O potser s’està tornant paranoica? I l’accident de la mare va  ser realment un accident?

Unorthodox

Autoria: Deborah Feldman. Editorial: Columna Edicions Sinopsi: Com a membre de l’estricta comunitat religiosa Satmar, part del judaisme hassídic, la Deborah Feldman va créixer sota un codi de conducta implacable que ho regia i ho determinava tot. No tenia cap mena de marge a la seva vida, i tot estava pautat, des  de com vestir fins a què llegir i amb qui podia parlar o no. Tot i la  forta repressió que patia, la Deborah es va convertir en una jove  de ment oberta i molt independent, que es rebel·lava contra  l’opressió que patia estudiant anglès d’amagat o llegint, també  d’amagat, a Jane Austen o Louisa May Alcott, els personatges femenins de les quals la  van ajudar a imaginar una forma de vida alternativa entre els gratacels de Manhattan. Als 17 anys la van casar amb un home a qui pràcticament no coneixia, i atrapada en un  matrimoni sexual i emocionalment disfuncional, la tensió entre els seus desitjos i les  seves responsabilitats com a bona nena Satmar va anar creixent i es va fer més  explosiva. Quan als 19 anys va donar a llum el seu fill va prendre consciència que,  malgrat els esforços colossals que això implicaria, ella havia de trobar (per ella i pel seu  fillet) el camí cap a la llibertat i la felicitat.


Divendres 18. Two little big stories

18 de desembre de 2020. Nadal ja s’acosta i quan més ens hi apropem, més històries del Pare Noel, elfs i rens ens arriben. I és per això que avui volem compartir amb vosaltres dues petites grans històries protagonitzades per infants, elfs, rens i el Pare Noel, si bé ambientades en indrets ben diferents.

La primera història ens arriba des del Pol Nord en forma de vídeo. La Mersy Bansells, de l’Escola d’idiomes del Col·legi Sant Miquel dels Sants, posa veu al conte “The Littlest Elf”, de Dougherty Brandi, que narra les vivències de l’elf Oliver.

La segona història és una felicitació de Nadal que ens envien des d’elpetitmiquel. Els infants de l’Escola d’idiomes ens desitgen Merry Christmas mentre comparteixen protagonisme amb el Pare Noel i en Rudolph. Hope you like it!

Merry Christmas

Si ens voleu explicar més històries que parlin d’elfs, rens i el Pare Noel, ens les podeu fer arribar per correu electrònic (epm@elpetitmiquel.cat) i les compartirem en aquest espai. Que tingueu un bon divendres 18 de desembre!

Dijous 17. Escrivim la carta als reis mags


Avui elpetitmiquel ens regala uns dels hàbits de la tradició del Nadal: escriure la carta als reis mags. I perquè ho puguem fer amb una carta tan bonica i plena d’il·lusió com la seva ens la comparteix i ens deixa fer servir el seu paper. Aquí la teniu. Preparada perquè hi puguem escriure els nostres desitjos. Que tingueu un bon dijous 17 de desembre de 2020!

Dimecres 16. Fem postres originals, saludables i de Nadal!

16 de desembre de 2020. El Nadal és màgic. Passen coses tan meravelloses, com per exemple que els kiwis es converteixen en avets i les magranes es transformen en boles de Nadal. Avui, la Núria Fajula i la Gemma Vaqué, mestres d’infantil d‘elpetitmiquel, ens expliquen com preparar unes postres ben originals, saludables i de Nadal.

Per elaborar aquest plat tan bonic i en forma d’arbre de Nadal, només cal seguir els passos que la Núria i la Gemma ens indiquen en el vídeo que ens han preparat. Abans, assegureu-vos que disposeu dels ingredients per fer-lo!

Ingredients: 4 kiwis, 1 magrana, un plàtan, una floreta d’anís estrellat i una mica de xocolata desfeta.

I, si us ve de gust, podeu fer-nos arribar els vostres plats a través del correu electrònic epm@elpetitmiquel.cat. Els compartirem en aquest espai i els ensenyarem a eltastaolletes. Que tingueu un bon dimecres 16 de desembre de 2020!

Dimarts 15. Per Nadal no podem parar de dibuixar, cantar i ballar!

15 de desembre de 2020. Falten menys de deu dies per la nit de Nadal i quan ja es comencen a sentir dringar els cascavells del trineu del Pare Noel, la Blanca Rojas, estudiant de 1r de Secundària del Col·legi Sant Miquel dels Sants, ens ha fet arribar una creativa felicitació acompanyada de la ja tradicional All I want for Christmas is you per desitjar-nos Bon Nadal!

I nosaltres, igual que la Blanca, ens hem sumat al ritme de la seva felicitació i no hem pogut parar de ballar i somriure. I hem pensat que seria un bon dia per compartir amb tots vosaltres una selecció de cançons de Nadal que ens han fet arribar en Miquel Rojo i l’Enric Puigdesens, d’elpetitmiquel. Aquest Nadal canteu, balleu, salteu, jugueu i rieu tant com pugueu!

I si teniu alguna felicitació i/o cançó de Nadal que voleu compartir amb nosaltres podeu fer-nos-la arribar a través del correu electrònic stm@santmiqueldelssants.cat. Que tingueu un bon dimarts 15 de desembre de 2020!


La llista d’en Miquel i l’Enric


I la ja tradicional All I want for Christmas is you


Dilluns 14. Comencem un nou dia des del carrer del diumenge

14 de desembre de 2020. Avui dilluns comencem una nova setmana amb la mirada posada en el carrer del diumenge i tot allò que hi passa. En Jordi Anglada de la Llibreria Anglada de Vic ens proposa una nova lectura. En aquesta ocasió ens recomana “La fleca del carrer dels diumenges”, d’Alexis Galmot i Till Charlier.

Quan surt de l’orfenat, en Jack ha d’escollir el seu ofici: serà forner. Després de passar la infantesa alimentant-se de mosques i de llaunes de sardines, esdevé un mestre en l’art de la barra de pa no massa cuita i de les lioneses de xocolata.

Això capgirarà la vida dels veïns i veïnes del seu barri. Un conte per a nens i nenes de primària on la música juga un paper determinant.

Esperem que tingueu un bon dilluns 14 de desembre de 2020 i recordeu si teniu lectures per compartir només cal que ens les feu arribar al correu electrònic stm@santmiqueldelssants.cat.

La fleca del carrer dels diumenges. Autor: Alexis Galmot. Il·lustrador: Till Charlier. Editorial: Birabiro Any: 2020. Podeu veure més detalls del libre aquí.


Altres recomanacions…

Per a infants

“ De quin color és un petó?” Autora: Rocio Bonilla. Editorial: AnimallibresAny: 2015. Des d’Ànimallibres ens animen a pintar els petons de la Minimoni. Us els podeu descarregar des d’aquí.

Un cistell de cireres”Autora: Alba Castellví Il·lustracions: Albert Arrayàs. Editorial: Grup62Any: 2017. Des de Grup62 ens posen fer un primer tastet i llegir algunes pàgines del conte des d’aquí.

“El floc de neu” Autor: Benji Davies. Editorial: Andana. Any: 2020. Des d’Andana ens deixen fer una ullada a les primeres pàgines del llibre. Només heu de clicar aquí.


Per a famílies i docents

El llibre de Gianni Rodari. Contes, versos i vida Autor: Gianni Rodari. Editorial: Blackie Books. Any: 2020.

L’infinit dins un jonc. La invenció dels llibres al món antic”. Autora: Irene Vallejo. Editorial: Columna Edicions Any: 2020.


Diumenge 13. Dia de diversió i creativitat

13 de desembre de 2020. Sabíeu que un cercle es pot convertir en un ninot de neu? O en una bola de Nadal? O en un paisatge nevat? O en bonica decoració nadalenca? Avui, la Mina Tarrés, d’elpetitmiquel, ens porta una estona de diversió i molta creativitat.

Prepareu-vos, només necessiteu algunes pintures que tingueu per casa, un plat o un recipient on treballar la pintura, un got de vidre, un retolador, uns vuit fulls blancs, unes vuit pinces de fusta de mida petita, un cordó o una cinta d’un metre, aproximadament, i moltíssima imaginació!

Esperem que passeu una bona estona i que us animeu a fer les vostres creacions nadalenques! Ens agradarà molt poder-les veure i compartir en aquest espai. Només cal que ens les feu arribar a través del correu electrònic epm@elpetitmiquel.cat. Que tingueu un bon diumenge de diversió i creativitat!

Dissabte 12. Per Nadal, un pas de pardal

12 de desembre de 2020. Si per Nadal fas un pas de pardal, per Sant Esteve un pas de llebre i per any nou un pas de bou, t’agradarà veure i escoltar el desig d’avui.

l’Imma Franquesa, la Laia Rovira, l’Ivet Sucarrats i la Sílvia Torrents, tutores de cicle mitjà d’elpetitmiquel, ens obsequien amb dos refranys populars vinculats a la tradició de Nadal. Els interpreten i ens expliquen què volen dir.

Per Nadal un pas de pardal, per Sant Esteve un pas de llebre i per Any Nou un pas de bou

Esperem que passeu un bon dissabte de refranys. I, si ens voleu fer arribar refranys que coneixeu per compartir, només cal que ens els envieu per correu electrònic (epm@elpetitmiquel.cat) i els compartirem en aquest espai.

Per Nadal qui res no estrena, res no val

Divendres 11. El Nadal és poesia

Imatge il·lustrada per Bruna Vinyeta, estudiant de Secundària del Col·legi Sant Miquel dels Sants. Vic

11 de desembre de 2020. El Nadal se sent, es recita, es pinta i s’escriu. El Nadal és art, és emoció i és alegria. El Nadal és poesia. I, avui, l’alumnat de Secundària i Batxillerat del Col·legi Sant Miquel dels Sants comparteix amb nosaltres la seva manera d’entendre el Nadal.

Els estudiants de 2n de Batxillerat Internacional® llegeixen el poema “Defensa de la alegría”, del poeta uruguaià Mario Benedetti, que ens parla de com hem de defensar l’alegria de tantes situacions de la vida, del desànim i de les dificultats. L’alegria, diu el poeta, és un dret preuat dels homes i les dones. Per la seva banda, les estudiants de 1r i 3r de Secundària Bruna Vinyeta, Ona Llop, Juana Cuéllar, Sara Dari, Ariadna Bertran i Sanae Bouzakoura ens feliciten el Nadal amb creacions pròpies. També ho fan els estudiants de 4t de Secundària amb el poema col·laboratiu “Un recer d’esperança”.

Esperem que us agradin tant com a nosaltres i, si voleu, podeu compartir la vostra felicitació de Nadal amb nosaltres. Només cal que ens la feu arribar a través del correu electrònic stm@santmiqueldelssants.cat i la compartirem en aquest espai.

La Bruna Vinyeta de 1r de Secundària ens desitja “Bon Nadal” amb aquest time lapse.


Els estudiants de 2n de Batxillerat Internacional® de la nostra escola llegeixen el poema “Defensa de la alegría”, del poeta uruguaià Mario Benedetti.


L’Ona Llop ha escrit aquesta felicitació que ha dissenyat i editat la Juana Cuéllar. Ambdues cursen 3r de Secundària.

La Sara Dari, Ariadna Bertran i Sanae Bouzakoura de 3r de Secundària han creat aquest haiku.


Els estudiants de 4t de Secundària han creat un poema col·laboratiu i l’han compartit en aquest vídeo que porta per títol: “Un recer d’esperança”


Dijous 10. Endevina endevinalla

10 de desembre de 2020. Tot vestit de color verd i amb una estrella per barret em vesteixes per Nadal, amb llums, boles i algun regal. Què deu ser?

Avui el professorat de primària d’elpetitmiquel ha preparat un vídeo amb endevinalles per descobrir, algunes en català i d’altres en anglès. Deixeu que el Nadal faci la seva màgia i a la inspiració sorgir.

Cliqueu, mireu, escolteu, si ho sabeu, podeu fer-nos arribar la resposta per aquí: epm@elpetitmiquel.cat.

Endevinalles de Claire Boyle

Dimecres 9. Ha arribat el tió!

9 de desembre de 2020. Avui teníem prevista una sorpresa, però us hem de donar una notícia: ha arribat el tió a l’escola. A primera hora del matí hem trobat el tió a l’entrada del pati! Li hem dit que passés i ha entrat molt a poc a poc i sense fer massa soroll. Així doncs, infants, nens i nenes d’elpetitmiquel teniu un nou company a l’escola.

Seguint la tradició del Nadal, cada dia li donarem una mica d’aigua, peles de mandarina per menjar, li cantarem la cançó del cagatió i el picarem amb un bon cop de bastó!

Tió, tió

Caga torró
d’avellana i de pinyó
No caguis arengades
que són massa salades
I caga torró
que és molt més bo!

Podeu escoltar la cançó del cagatió aquí:

I a casa ja us ha arribat el tió? Recordeu que l’heu d’abrigar amb una manta i donar-li menjar i aigua cada dia. Si voleu fer una foto del vostre tió i fer-nos-la arribar, la compartirem en aquest espai i l’ensenyarem al tió de l’escola. Podeu enviar-nos les vostres imatges a través del correu electrònic epm@elpetitmiquel.cat.

Dimarts 8. Ballem el Nadal?

8 de desembre de 2020. S’apropa Nadal i el fred ens anima a viatjar sense sortir de casa. Els llums i els colors del Nadal són màgics. Poden transportar-nos a terres meravelloses on hi ha ossos que porten bufanda, pingüins que es passegen amb barret i cérvols abrigats amb jerseis vermells.

Per Nadal cada joc esdevé un record i és per això que avui l’equip de mestres de primària d’elpetitmiquel vol compartir amb vosaltres tres recursos interactius per fer dels dies de Nadal records en família plens de complicitat i rialles.

Hi trobareu de tot i d’arreu. Des de receptes per descobrir plats típics de Nadal de diferents punts del món fins a jocs de memòria sobre el Nadal, passant per coreografies d’elfs impossibles. Aquí els teniu. Esperem que us agradin!

Christmas tradicions around the world. Per conèixer un munt de tradicions del Nadal, històries i moltíssimes activitats divertides. Visiteu el web whychristmas I viatgeu tant com us vingui de gust.

El Nadal – El món per un forat. Mireu el vídeo per descobrir les festes de Nadal i després és el moment de les activitats i els jocs. Només heu de clicar aquí.

Diversió nadalenca per a tota la família – Jocs interactius. El poble del Pare Noel és el lloc perfecte per celebrar el Nadal en família. Aquí hi trobareu personatges increïbles i una gran diversitat d’activitats per a totes les edats. Podeu accedir-hi des d’aquí.

Si voleu podeu compartir amb nosaltres els vostres balls i creacions. Només cal que ens feu arribar els vostres vídeos o imatges i els compartirem en aquest espai. Ens els podeu fer arribar a través del correu electrònic epm@elpetitmiquel.cat.

Dilluns 7. Fantasia per a mares i pares i un fascinant artefacte per al professorat

7 de desembre de 2020. La imaginació és poderosa i el llibre un fascinant artefacte. Avui, en Jordi Anglada de la Llibreria Anglada de Vic ens obsequia amb dues noves recomanacions lectores, una per a mares i pares i una altra per a mestres i professorat.

La canalla no només és intel·ligent, sinó que a més, gràcies a la imaginació, arriba a llocs on molts pocs adults saben anar. Quan les coses estan pitjor és quan més fa falta aquesta fantasia, que és la clau per imaginar noves maneres de ser en el món. I és per això que en Jordi Anglada recomana a mares i pares la lectura d'”El llibre de Gianni Rodari. Contes, versos i vida” de Gianni Rodari, de qui aquest any es commemoren 100 anys del seu naixement. Aquesta antologia, a càrrec de l’Editorial Blackie Books, conté cent poemes, seixanta contes i una selecció dels seus millors textos sobre la fantasia, l’educació i l’escola.

Els llibres són artefactes fascinants que permeten que les paraules viatgin per l’espai i el temps. En Jordi Anglada recomana, a mestres i professorat, “L’infinit dins un jonc. La invenció dels llibres al món antic”, d’Irene Vallejo. Aquesta obra, de Columna Edicions, és una admirable indagació sobre els orígens del major instrument de llibertat que s’ha donat l’ésser humà: el llibre, en paraules de Rafael Argullol.

Esperem que tingueu un bon dilluns 7 de desembre de 2020 i si teniu lectures per compartir només cal que ens les feu arribar al correu electrònic stm@santmiqueldelssants.cat.

El llibre de Gianni Rodari. Contes, versos i vida Autor: Gianni Rodari. Editorial: Blackie Books. Any: 2020.

L’infinit dins un jonc. La invenció dels llibres al món antic”. Autora: Irene Vallejo. Editorial: Columna Edicions Any: 2020.


Diumenge 6. Les figures del Pessebre agafen vida per Nadal

6 de desembre de 2020. Comencem un nou dia i tenim un nou desig. Avui, l’Ester Corominas i tot l’equip no docent d’elpetitmiquel ens animen a descobrir la tradició del Pessebre i tot allò que hi passa si ho mirem amb la màgia del Nadal.

El pastor, la noia de la gerra i el pa, els ànecs, els conills, el bou, la mula, la filadora de fil, el pescador i el caganer tenen vida. Hi ha tantes figures i hi passen tantes coses. Només cal observar el Pessebre amb la màgia del Nadal i hi podrem veure com els pastors fan cua, el mercat es ple a vessar i els dimonis fan de les seves. Les figures del Pessebre ens recorden la tradició de Nadal.

Esperem que us agradi i, si feu el Pessebre i voleu compartir amb nosaltres tot allò que només passa al vostre, ens ho podeu fer arribar a través del correu electrònic: epm@elpetitmiquel.cat.

Els vostres Pessebres 💚
El Pessebre de l’Emma i l’Eduard
El Pessebre de l’Oriol
El Pessebre de la Bruna i en Pep

Dissabte 5. Dia de conta contes!

5 de desembre de 2020. L’Eriçó i la Tortuga són molt amics i els agradaria molt abraçar-se, però ara no poden tocar-se. En Mussol els descobreix que hi ha moltes maneres de demostrar-li a algú que l’estimes. I així ho fan.

Avui, la Sílvia Crusats, mestra d’infantil d’elpetitmiquel, ens explica “Fins que ens puguem abraçar”, d’Eoin McLaughlin. Una bonica història per escoltar tantes vegades com vulgueu. Ho podeu fer des d’aquí, però abans de començar assegureu-vos que porteu unes butxaques ben grans per guardar-hi els petons que ens envia la Sílvia Crusats i tot l’equip d’infantil. I vet aquí un gosset i un gatet que el calendari d’advent d’avui ja és obert!

Esperem que us agradi tant com a nosaltres i si ens voleu enviar algun petó volant per l’aire només cal que ens el feu arribar a través d’epm@elpetitmiquel.cat. Estarem encantats d’atrapar-lo i compartir-lo amb tots vosaltres. Bon dissabte de conta contes!

Divendres 4. Prec de Nadal, 1993

4 de desembre de 2020. Avui, la Carme Codina, professora de llengua i literatura a Secundària i Batxillerat al Col·legi Sant Miquel dels Sants, ens obsequia amb “Prec de Nadal, 1993” de Miquel Martí i Pol.

“Prec de Nadal, 1993” no és només una nadala “Del temps”. És una petita joia molt adequada a l’època de pandèmia actual, pel tema i pel missatge que conté. Tal com ens explica la mateixa professora, “Prec de Nadal, 1993 combina el pessimisme i la incertesa amb el desig que la felicitat i la joia ens arribin en un futur immediat”.

Un nou desig per aquest Nadal. Escolteu-la i gaudiu-la!

Dijous 3. Un Nadal de cine

3 de desembre de 2020. El Nadal fa olor de galetes casolanes, té gust de xocolata Wonka i sona a cascavells. Les pel·lícules de Nadal ja formen part de la nostra tradició. I per això avui, 3 de desembre de 2020, la Montse Serrat i l’equip de primària d’elpetitmiquel ens recomanen un recull de pel·lícules per veure aquests dies i començar a fer Nadal. Aquí les teniu!

‘Klaus’ (2019)En Jesper, el pitjor estudiant de l’acadèmia postal, és destinat a Smeerensburg, una gèlida illa més enllà del Cercle Polar Àrtic, on els seus conflictius habitants gairebé no intercanvien paraules i, molt menys, cartes. I es clar, en Jesper està a punt de rendir-se, però aleshores coneix l’Alva, la professora del poble, i descobreix en Klaus, un misteriós fuster que viu aïllat en una cabana plena de joguines fetes a mà. Tots junts portaran l’alegria a Smeerensburg i crearan un nou llegat de veïns generosos, llegendes màgiques i mitjons penjats amb afecte a les xemeneies. Mireu la fitxa tècnica i el tràiler aquí.

‘La Navidad de Ángela’ (2018). Una història divertida i commovedora sobre la família i el desig innocent d’una nena que vol que tothom estigui segur i sigui estimat per Nadal. La pel·lícula està ambientada a Irlanda pels volts del 1910. L’Àngela va a missa del gall amb la seva mare i els seus germans. Allà veu que el nen Jesús només porta un bolquer i preocupada perquè no passi fred se l’emporta a casa! Podeu mirar el tràiler i la fitxa tècnica aquí

‘El deseo de Navidad de Ángela’ (2020). I aquest 2020 l’Àngela torna a les pantalles per complir el seu desig de reunir a la seva família per Nadal. Només ha de dissenyar un pla. De fet, entre Irlanda i Austràlia només hi ha quatre pàgines. Una nova història carregada de tendresa. Podeu mirar el tràiler i la fitxa tècnica aquí.

Charlie y la Fàbrica de Chocolate’ (2005). Camps de gespa de sucre, un riu de xocolata amb un vaixell de caramel, gominoles que no s’acaben mai… la Fàbrica de Xocolata de Willy Wonka conté meravelloses aventures. Una fantàstica pel·lícula adaptada i dirigida per Tim Burton del clàssic conte infantil escrit per Roald Dahl l’any 1964. Podeu mirar el tràiler aquí.

Polar express’ (2004). Escrit i il·lustrat per Chris Van Allsburg l’any 1985, Polar Express és un clàssic de la literatura infantil centrat en un nen de 9 anys a qui una crisi infantil el portarà a un increïble viatge al Pol Nord dalt d’un tren. Allà es farà amic del revisor, d’un fantasmagòric vagabund i del mateix Santa Claus, abans de tornar als braços del seu pare. Podeu veure la fitxa tècnica aquí.

‘Love actually’ (2003). Un clàssic que no falta per Nadal. ‘Love actually’ és una comèdia romàntica coral, en la qual s’entrecreuen deu històries diferents, amb amors impossibles o improbables, que s’acaben fent reals gràcies a la màgia del Nadal. A banda del repartiment destaca la seva banda sonora, des de l’adaptació del tema dels Troggs Love is all around fins al Christmas is all around. Podeu mirar el tràiler aquí.

‘El Grinch’ (2000). Mentre tothom a Whoville viu amb entusiasme els frenètics preparatius nadalencs, dins del seu floc de neu, a la part alta de la muntanya Crumpit, el Grinch esbossa una ganyota malèvola quan té una idea: vol robar el Nadal. Un film basat en el llibre escrit per Theodor Seuss l’any 1957. Podeu veure la fitxa tècnica aquíSi teniu alguna proposta cinèfila per compartir aquest Nadal ens la podeu fer arribar a través del correu electrònic epm@elpetitmiquel.cat (elpetitmiquel) o stm@santmiqueldelssants.cat (Col·legi Sant Miquel dels Sants).

Dimecres 2. Fem brillar milers de milions d’estrelles

2 de desembre de 2020. La Via Làctia té milers de milions d’estrelles, però avui no us proposem viatjar per la nostra galàxia, sinó que us proposem crear una estrella que brilli amb llum pròpia. Per això la Mina Tarrés, d’elpetitmiquel, ens ha fet arribar tres plantilles perquè cadascú pugui crear la seva pròpia estrella.

Us animem a crear un estel ben bonic per penjar a qualsevol indret de casa vostra: al pany de la porta, en un prestatge de la cuina, al tovalloler del bany o a la barana de l’escala. També la podríeu deixar penjada a la porta del veí o de la veïna. A qui no li agradaria trobar-se amb una estrella?

Feu la vostra estrella. Retalleu-la, pinteu-la, engalaneu-la tant i tant com vulgueu, personalitzeu-la amb un nom i, quan la tingueu ben a punt, pengeu-la allà on brilli més, feu-li una foto i envieu-nos-la a epm@elpetitmiquel.cat abans del dia 20 de desembre de 2020. I des d’aquí compartirem la vostra creació. Ens ajudeu a fer brillar milers de milions d’estrelles plenes dels millors desitjos?Dimarts 1. Tres contes per començar a sentir la màgia del Nadal

1 de desembre de 2020. Què tenen en comú un floc de neu, un cistell de cireres i un grapat de petons? El dia 1 de desembre de 2020. Avui us proposem inaugurar el mes de desembre despertant l’imaginari a través de la lectura. I ho fem acompanyats d’en Jordi Anglada, de la llibreria Anglada de Vic, i de la Mercè Martínez i tot l’equip d’infantil d’elpetitmiquel, que ens proposen el conte infantil per encetar aquest calendari d’advent amb ulls d’infant.

Us heu preguntat mai “De quin color és un petó?”. Aquest és el títol d’un dels dos contes que ens recomana la Mercè Martínez i tot l’equip d’infantil d’elpetitmiquel. A la Minimoni, la protagonista d’aquesta història de Rocio Bonilla, li encanta pintar mil coses de colors, com per exemple marietes vermelles, cels blaus o plàtans grocs, però mai no ha pintat un petó. Perquè… de quin color deu ser un petó?

El segon conte que ens proposen la Mercè Martínez i l’equip d’infantil d’elpetitmiquel és “Un cistell de cireres”. El text d’Alba Castellví amb il·lustracions d’Albert Arrayàs recull set contes petits per fer-nos grans. “Un cistell de cireres” explica set històries -un conte per cada dia de la setmana- que tracta sobre l’autonomia, l’autoestima, l’esforç, la frustració, l’oci nocturn i d’altres temes.

I la tercera recomanació ens recorda que s’acosta el Nadal. En Jordi Anglada de la llibreria Anglada de Vic, ens descobreix “El floc de neu” de Benji Davies. La petita Noelle ja té decorat el seu particular arbre de Nadal, ara només li cal deixar-lo a la finestra per tal que la neu el cobreixi. Quan va a dormir té la sensació que encara li falta alguna cosa important, però no sap què és. Quan Noelle es desperta, el món sembla diferent. Què haurà passat?

Esperem que tingueu un bon dia 1 de desembre de 2020 i si teniu lectures per compartir estarem molt contents que ens les feu arribar al correu electrònic stm@santmiqueldelssants.cat. Ah! I si ens voleu dir de quin color són els vostres petons estarem encantats de saber-ho! Els contes infantils tenen això, que, igual que el Nadal, són màgics.

“ De quin color és un petó?” Autora: Rocio Bonilla. Editorial: Animallibres Any: 2015. Des d’Ànimallibres ens animen a pintar els petons de la Minimoni. Us els podeu descarregar des d’aquí.

“ Un cistell de cireres” Autora: Alba Castellví Il·lustracions: Albert Arrayàs. Editorial: Grup62 Any: 2017. Des de Grup62 ens posen fer un primer tastet i llegir algunes pàgines del conte des d’aquí.

“El floc de neu” Autor: Benji Davies. Editorial: Andana. Any: 2020. Des d’Andana ens deixen fer una ullada a les primeres pàgines del llibre. Només heu de clicar aquí.